Gepersonaliseerde voeding met slimme mix van groente en fruit

In Engelstalige landen heb je het spreekwoord: an apple a day keeps the doctor away. Maar wat als het geen appel is, maar een sinaasappel die je nodig hebt om jezelf gezond te houden? Of wat als appels helemaal niet goed zijn voor je lichaam? Voedingsdeskundigen houden zich tegenwoordig bezig met de ontwikkeling een persoonlijk dieet dat volledig is afgesteld naar de wensen en behoeften van de gebruiker. De wetenschappers geloven dat het voedsel dat we eten een krachtig hulpmiddel voor ziektepreventie kan zijn als het op een slimme manier wordt gebruikt – en deze slimme manier is gepersonaliseerde voeding

Het bedrijf MiFood op de Brightlands Campus Greenport Venlo werkt aan gepersonaliseerde voeding in de vorm van droge groente- en fruitmixen die door de innovatieve manier van verwerken, hun waardevolle voedingsstoffen behouden. “We willen voor elk individu de juiste mix hebben. We nemen twee bloedtesten en dan kunnen we zien wat het beste effect heeft op het lichaam van die persoon. We spreken van de optimale combinatie op basis van de specifieke genetische achtergrond”, zegt Raymond Nolet, directeur van MiFood. Om dit doel te bereiken, werkt MiFood op drie gebieden: het werk aan onderzoek en ontwikkeling op de Brightlands Campus, menselijke voedingsinterventiestudies en de productie en verkoop van consumptiegoederen.

MiFood maakt gebruik van de speciaal ontwikkelde faciliteit op Brightlands Campus Greenport Venlo voor de verwerking van groenten en fruit tot droge, gepersonaliseerde voedingsproducten. “Allereerst selecteren we de mix van groenten en fruit op een manier die de enzymatische reacties op de bioactieve stoffen voorkomt”, beschrijft Raymond Nolet het proces. “De productie vindt plaats onder gecontroleerde omstandigheden: zo verhitten we de producten niet boven de 30°C om te voorkomen dat de bioactieve stoffen worden vernietigd.”

MiFood wil begin 2019 aan de Universiteit Maastricht starten met een menselijke interventiestudie naar hun gepersonaliseerde voedingsproducten. Zoals Nolet zegt, zal MiFood zich richten op de effecten (evidence-based) van gepersonaliseerde voeding op chronische ziektes zoals kanker en hart- en vaatziekten. “We zullen bijvoorbeeld de effecten meten op microvascularisatie en vroege processen in verband met de ontwikkeling van kanker. Dit zal gebeuren op moleculair niveau. Het voordeel van deze aanpak is dat moleculaire veranderingen veel eerder optreden tijdens de ontwikkeling van de ziekte en een studie van 20 jaar  opzetten met follow-up is niet langer nodig om de effecten te zien op bijvoorbeeld de incidentie van kanker”, zegt Nolet.

Begin volgend jaar kunnen reguliere consumenten de door MiFood ontwikkelde voedingsproducten kopen. Het assortiment bevat smoothies en chips gemaakt van fruit en groenten. “Het drinken van twee van deze smoothies staat gelijk aan 400g fruit en groenten van de juiste combinatie”, zegt de directeur van MiFood. Consumenten kunnen kiezen voor een genetisch bloedonderzoek om het dieet volledig persoonlijk te maken of om een van de kant-en-klare lijnen van producten te kiezen – op dit moment zijn er 9 soorten mixen beschikbaar.

Volgens Raymond Nolet zijn mensen tegenwoordig veel meer met hun gezondheid bezig dan een aantal jaren geleden. Een gezonde levensstijl is populair, daar horen ook draagbare producten bij die hartslag, bloedsuiker, stressniveau’s en andere parameters meten en controlen. De data die deze wearables verzamelen kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van gepersonaliseerde voeding. Raymond Nolet is van mening dat over enkele jaren deze preventieve gezondhiedstrend ervoor zal zorgen dat mensen minder medicijnen zullen gebruiken dan nu het geval is. “Het hangt in de lucht, iedereen praat erover. Je ziet dat mensen al zoeken naar gezonder voedsel als ze naar de supermarkt gaan”, zegt Nolet. “Deze gezonde producten moeten er zijn – als ze er niet zijn, moet iemand ze gaan produceren. MiFood zal een van de eerste bedrijven zijn die deze producten maken en -wat nog belangrijker is- de effecten ervan op de gezondheid van mensen meten.”

Het oorspronkelijke bericht is te lezen op: https://innovationorigins.com/nl/mifood-gepersonaliseerde-voeding-met-slimme-mix-van-groente-en-fruit/ 

© Copyright 2024 MiFood