Een aantal joycies van het Venlose bedrijf MiFood.  — © MiFood
Een aantal joycies van het Venlose bedrijf MiFood. — © MiFood

Gezondheid uit een flesje: smoothies van dit Venlose bedrijf verhogen de weerstand

Frans Dreissen

Maastricht/Venlo - Foodtechbedrijf MiFood uit Venlo claimt al langer dat zijn groente- en fruitmixen de weerstand tegen verschillende welvaartsziekten verhoogt. Onderzoek van Universiteit Maastricht bevestigt dat nu.Een team onder leiding van hoogleraar/toxicoloog Theo de Kok heeft onlangs een driejarige studie met 150 deelnemers afgerond. Daarin is het effect van zeven verschillende groente- en fruitsmoothies (Joycies) van het Venlose bedrijf MiFood onder de loep genomen. Er is specifiek gekeken naar de preventieve werking op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker.

Wat blijkt? Het dagelijks consumeren van een mix van groenten- en fruitdrankjes heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen verschillende welvaartsziekten van gezonde mensen. De onderzoekers zien naar eigen zeggen binnen enkele weken meetbare veranderingen in de bloedwaarden van actieve stoffen; een verbetering van de gezondheid van bloedvaten en bescherming tegen DNA-schade.

Deelnemers aan het onderzoek kregen gedurende een vaste periode, elke dag 400 gram groente- en fruitmixen van MiFood. De drankjes bevatten onder andere appel, wortel, broccoli, blauwe bes en framboos. In de mix is ook de schil verwerkt.

Raymond Nolet, directeur van MiFood, is opgetogen over de resultaten. „De drinkbare mixen maken het eenvoudig voor mensen om de dagelijkse hoeveelheden groenten en fruit binnen te krijgen. Op termijn is het mogelijk om een gepersonaliseerd advies te geven in combinatie met monitoring en feedback.”

Zit de gemiddelde consument wel te wachten op een uitgekiende mix uit een flesje? „Opvallend is dat vooral 50-plussers hier interesse in hebben”, aldus Nolet. „Zij zoeken naar een manier om de volgende fase van hun leven zo gezond en vitaal mogelijk te leven.”

MiFood gebruikt voor de productie van zijn Joycies een ‘vacuüm coater’. De machine droogt, concentreert en verwerkt verschillende groenten en fruit zo dat gezonde bioactieve stofjes en de smaak van groenten en fruit behouden blijven. Nolet: „Bij veel andere drankjes gaan vitamines juist verloren.”

Het onderzoek aan de universiteit is gedaan op verzoek van MiFood en mede gefinancierd met geld van de Provincie Limburg.

(bron: de Limburger)

© Copyright 2024 MiFood