Mixdrankjes boordevol groenten en fruit zorgen dat je niet zo gauw ziek wordt

Raymond Nolet heeft haast. Hij heeft een missie: zorgen dat mensen gezond oud worden. Een van de voorwaarden is dat ze voldoende groenten en fruit eten, want dat verlaagt de kans op ziekte. Hij weet hoe hij zijn doel kan bereiken, maar het vergt nog wat tijd om de boodschap tussen de oren te krijgen, zeker bij jongeren. En hij is al zestig.

Verhoogde weerstand

Nolet is wel op de goede weg. Twee maanden geleden mocht hij het van de daken schreeuwen: MiFood kan bewijzen dat het klopt wat het wist. De groente- en fruitmengsels die het Venlose bedrijf vervaardigt, verhogen de weerstand tegen hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Wetenschappelijk onderzoek door de Universiteit Maastricht heeft dat aangetoond. Tweede Kamerleden drongen er vervolgens bij de staatssecretaris van Volksgezondheid op aan deze resultaten te bespreken met het Voedingscentrum.

Het is een mooi steuntje in de rug van Nolet en de zijnen. De nood is immers hoog. Hij schrikt nog altijd als weer eens onderzocht is hoeveel Nederlanders voldoende groenten en fruit eten. Volgens een peiling van het RIVM over de periode 2012-2016 eet 16 procent van de volwassenen 200 gram groente per dag en 13 procent 200 gram fruit. De aanbevolen hoeveelheid groente door het Voedingscentrum is zelfs nog iets hoger: 250 gram in plaats van 200.

Probleem voor straks

Wie niet gezond eet, loopt een groter risico om ziek te worden. En dus heeft MiFood de Joycies bedacht; mixen van acht tot twaalf soorten groenten en fruit. Ze zitten in een drankje. „Of in korrels, die je zo over de salade kunt gooien”, vertelt Nolet. En speciaal voor de jeugd zijn repen gemaakt. „De jeugd praat vaak over gezonde voeding, maar eten doet ze het nog vaak weinig.” Gezond oud worden is een probleem voor straks, zo lijkt.

Het zijn vooral de vijftigplussers die zich daar wel mee bezighouden. Campagnes die mensen stimuleren om meer te bewegen, minder alcohol te drinken en te stoppen met roken, slaan meer aan bij deze doelgroep dan bij twintigers en dertigers. Om de jongeren aan te spreken, heeft MiFood twee twintigers in dienst genomen, die hen via sociale media als TikTok proberen te overtuigen dat je alleen gezond oud wordt als je nu al je eetgedrag aanpast.

Spruitjes

Waarbij ook duidelijk is dat Joycie geen toverdrankje is. Het is een aanvulling op het normale voedingspatroon, die ervoor moet zorgen dat je voldoende groenten en fruit binnenkrijgt. Volgens het RIVM eet een volwassene gemiddeld 143 gram groente en 112 gram fruit per dag. Met een Joycie van 250 milliliter (ofwel gram) kom je alsnog op 500 gram.

In het drankje zit een enorme hoeveelheid groenten en fruit, zoals bloemkool, spruitjes, tomaat, broccoli, framboos en blauwe bes. „Dat heb je meestal niet in je koelkast”, weet Nolet. Als je genoeg groenten en fruit eet, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Voorkomen dat je ziek wordt, kan de Joycie niet. Daarvoor is meer nodig. „Als je de hele dag op je stoel zit, is dat niet bevorderlijk voor de gezondheid. En dat is ook het geval als je bol staat van de stress. Dan moet je ontspannen. Zelf loop ik vier keer per week anderhalf uur hard. Iedereen heeft een uitlaatklep nodig”, weet Nolet.

Geen medicijn

En als je ziek wordt, kan Joycie niet helpen. „Het is geen medicijn. Bij ziekte moet je naar de huisarts. Punt.” Dat laat dus onverlet dat de Joycies ertoe bijdragen dat je minder gauw ziek wordt. Sterker, de drankjes en repen kunnen je gezondheid aantoonbaar verbeteren. Dat blijkt uit een bloedtest, maar ook uit een oogtest. Via een scan worden de (slag)aderen achter je oog zichtbaar. Na twee weken kan het effect van de Joycies al zichtbaar zijn, doordat de slagaderen dikker en de aderen langer zijn geworden. „Je ziet dus dat het resultaat heeft.”

MiFood, in 2017 opgericht, biedt zijn drankjes van 250 milliliter aan voor 3,08 euro per flesje. Ze zijn te koop via Bol.com en de webshop van MiFood.nl. De onderneming telt drie werknemers en maakt nog geen winst, omdat veel geld is besteed aan het bewijzen van het nut van de mengsels. Nolet: „Maar nu mag iedereen weten dat het niet zomaar een drankje is. Allesbehalve zelfs.”

 

 

Over dit artikel
Na de publieke stemronde zijn er nog vijf kandidaten in de race voor de titel Ondernemer van het Jaar, een initiatief van ‘De Limburger’. We stellen deze week elke dag een van de finalisten – die allemaal innovatief bezig zijn – aan u voor.
Vandaag: MiFood. De komende dagen volgen: PaperWise en Qwiek.
Peter Heesen
 

Directeur Raymond Nolet van MiFood bij de machine waarmee de nieuwe groente- en fruitmengsels worden ontwikkeld.  
© Stefan Koopmans Venlo

© Copyright 2024 MiFood